Sta je te popelen om je eigen biologische voedsel te kweken maar heb je geen idee welke plantsoorten geschikt zijn? Geen zorgen. Wij helpen je in dit artikel aan alle nodige details. Zo kun je lezen welke plantsoorten voor jouw tuin het meest geschikt zijn om te verbouwen. Met die kennis weet je in ieder geval welke planten je kunt aanschaffen, maar dan? Hoe moet je ze planten? Ook daar helpen we je bij in dit artikel: lees alles over de ideale plantsoorten om biologisch te verbouwen en voorbeelden van hoe je dit doet.
Wanneer mensen besluiten om zelf planten in de tuin te verbouwen dan komen groentesoorten meestal als eerste naar boven als voorkeurssoorten. Er valt dan ook veel te kiezen op het gebied van zelf groente kweken. De beste groentes om in je biologische tuin te verbouwen zijn asperges, pepers, aardappelen en sla. Hier lees je hoe je het beste biologisch asperges verbouwt.
De asperge verbouw je door een jaar oude ‘kronen’ ongeveer 30 centimeter uit elkaar te planten. Verspreid de wortels over een 10 centimeter hoge nok in een 20 centimeter diepgraaf. Vul deze vervolgens voor de helft met grond. Wanneer de planten groeien kun je volledig vullen met grond.
Geef de plant water totdat deze goed opgericht staat. Onkruid verwijder je het beste met de handen omdat de aspergeplant ondiep geworteld is. De asperge gedijt het best op een winderige plaats. Knip de stengels tot ongeveer 2,5 centimeter wanneer zij in de herfst geel worden.
In het tweede jaar kun je de asperge oogsten. Gedurende acht weken kun je 15 tot 20 centimeter hoge ‘speren’ afsnijden. Doe dit net onder het bodemoppervlak. Laat vervolgens de loten weer groeien. Deze plant produceert ongeveer voor een periode van vijftien jaar asperges.
Lees je dit goed? Eetbare bloemen? Jazeker, ook eetbare bloemen kun heel goed verbouwen in een biologische tuin. Denk hierbij aan de Oost-Indische kers, de goudsbloem en het welriekende viooltje. Hoe je de laatste biologisch kunt verbouwen? Dat volgt nu.
Het zaad van het welriekende viooltje, ‘sweet violet’ in het Engels, zaai je in de grond van potten in de herfst. Deze zaadjes zullen in het voorjaar gaan ontkiemen. Wanneer het viooltje sterk groeit kun je het overplaatsen. Doe dit door de viooltjes 15 centimeter uit elkaar te plaatsen. Deze bloemsoort houdt van halfschaduw en vruchtbare grond.
Verwijder uitgroeiende punten om groei te bevorderen. De stengels dien je in de herfst terug te knippen. Het viooltje kan jarenlang prima buiten groeien. De bloemen keren altijd naar de zon toe en her-planten doe je alleen in de herfst.
In de late winter en in het voorjaar kun je de bloemen plukken. Eet er niet teveel van.
Uiteraard zijn er ook verschillende fruitsoorten om biologisch te verbouwen. In ons klimaat doe je dat het beste met de appel, de bosbes en de aardbei. Ben je net als velen dol op aardbeien? We leggen je uit hoe je deze het beste biologisch kunt verbouwen.
Plant aardbeien zodra deze in de pot volgroeid zijn of plaats meteen jonge planten. Je plaatst aardbeien het beste 30 centimeter uit elkaar in rijen van 60 centimeter. Je hoeft de aardbeiplant overigens niet in de grond te plaatsen, want deze plant gedijt ook uitstekend in een grote pot. Laat de grond goed draineren en zorg dat deze vruchtbaar is. De aardbeiplant houdt van veel zonlicht.
Bescherm de aardbeiplant tegen slakken en geef voldoende water en voeding. Vliegen er veel vogels rond? Plaats dan een net over de aardbeiplanten. Het is belangrijk de eerste bloesem te verwijderen voor een goede groei in het tweede jaar. Houd de vrucht schoon met stro of plaats matten.
Pluk de aardbeien op het moment dat ze goed rood gekleurd zijn. Bedek ze met tuinbouwfleece voor een langere oogst. Je doet er verstandig aan de planten om de drie jaar te verplaatsen om de kwaliteit van het gewas te behouden. Verwijder hardlopers.
Heb je je zinnen gezet op een kruidentuintje? Ook deze planten kun je zeer goed biologisch verbouwen. Kies bijvoorbeeld voor basilicum, klaver of munt en je bent verzekerd van heerlijke smaakversterkers in je eten of drinken. Wie wil dat nu niet?
Zaai het basilicum zaad ongeveer 0,1 centimeter diep in een pot of meerdere potten. Het is belangrijk dat je de zaadjes goed geventileerd houdt. Bovendien mogen de basilicum zaadjes niet te nat zijn. Wanneer de basilicumplant tussen de 5 en 10 centimeter hoog is, dan kun je deze overplaatsen. Doe dit door ze ongeveer 30 centimeter uit elkaar te plaatsen. Kies verder voor een vruchtbare grond en een zonnige maar wel beschutte plaatsing.
Houd de basilicumplant zelf wel goed nat. Knip de uitgroeiende punten van de plant af en je bevordert de groei ervan. Eveneens vertraag je hiermee het bloeiproces. De basilicumplant groeit het hele jaar door en kan in kassen worden gehouden of gezellig in huis, op de vensterbank.
Pluk de jonge bladeren om direct te gebruiken of om ze in te vriezen, dat kan beide. Voor een samensmelting van smaken kun je het basilicumblad ook in olijfolie onderdompelen. Let er op dat de paarsblauwe basilicumplant iets minder smaak geeft.
Of je nu wel of niet weet waar Abraham de mosterd haalt, met onze uitleg haal jij het uit je eigen biologische tuin. Want inderdaad, zelfs mosterd kun je zelf biologisch verbouwen. Net zoals veldbonen overigens.
Verstrooi de mosterdzaden met 5 gram per vierkante meter. Kies hierbij voor een vruchtbare grond. Vergelijkbaar bijvoorbeeld met de grond die je voor koolsoorten gebruikt.
De mosterdzaden groeien erg snel en onderdrukken bovendien onkruid. De mosterdplant houdt niet zo van heel erg warm weer. Hoewel de plant prima overwintert kan het niet over vorst. Wanneer zich bloemblaadjes vormen snijd je de plant af.