Nu dat biologisch voedsel steeds populairder wordt, is het eenvoudiger verkrijgbaar en betaal je er niet langer de hoofdprijs voor. De mogelijkheden om een overheerlijke biologische maaltijd te maken zijn dan ook eindeloos. Trakteer je familie, je vrienden of natuurlijk jezelf op ieder moment van de dag met een lekkere en gezonde maaltijd. In dit artikel vind je allerlei recepten voor de meest smakelijke gerechten, allemaal te maken met biologische ingrediënten.
Wil je de dag nu echt supergezond en smaakvol beginnen? Kies dan voor Cranberry Walnoot Scones. Deze biologische lekkernij is niet alleen ’s morgens heel lekker, maar ook voor bij de thee of als verantwoorde snack op de late avond.
De benodigde ingrediënten (voor 16 stuks):
2 bekers bloem;
1/4 kop zoetstof naar keuze;
2 theelepels bakpoeder;
1/2 theelepel zeezout;
2 eetlepels boter;
1/2 kopje verse of gedroogde cranberries;
1/4 kopje gehakte okkernoten;
1 cup karnemelk
Bereiding:
Verhit de oven voor op 220 graden. Vet de bakplaat lichtjes in met olie.
Roer de bloem, de zoetstof, het bakpoeder en zout in een grote kom. Kneed met de vingertoppen in de boter, totdat een grove kruimelige massa ontstaat. Voeg vervolgens de veenbessen en walnoten toe.
Maak een putje in het midden en voeg de karnemelk langzaam toe om een bal te vormen. Druk het geheel licht aan. Verdeel het deeg vervolgens in tweeën.
Plaats elk deel tot 1,25 centimeter in een taartvorm waarvan je de randen van wat bloem hebt voorzien. De taartvorm moet een doorsnede van 20 centimeter hebben.
Snijd elke ronde vervolgens in 8 driehoeken. Plaats de scones op de bakplaat. Strijk wat karnemelk eroverheen. Voeg optioneel een beetje bruine suiker toe.
Baktijd is 14 – 18 minuten. Serveer de scones warm.
Ook voor biologische voorgerechten, oftewel appetizers, kun je te kust en te keur. Hier lees je hoe je bacon met bruine suiker maakt.
De benodigde ingrediënten:
250 gram spek;
1/2 kop bruine suiker;
1 eetlepel esdoornstroop (optioneel).
Bereiding:
Verhit de oven voor op 200 graden.
Meng de bruine suiker met de esdoornstroop in een kleine kom en laat dit even staan.
Bedek een pan met banen aluminium folie.
Leg het spek telkens in een enkele laag in de pan.
Voeg het suikermengsel toe, bovenop het spek.
Plaats de pan in de oven en controleer het spek af en toe.
Baktijd is ongeveer 18 – 20 minuten, totdat het geheel bruin wordt.
Let op, plaats een vel folie onder de plaat om druppels te ondervangen.
Laat het spek eerst op een rek afkoelen.
Lekker fris om voor het eten of als maaltijd van te genieten: de salade. Een biologische salade tref je in de Munt Meloen Salade.
De benodigde ingrediënten (voor 4 personen):
1 medium rijpe honingduwmeloen, geschild en in stukjes gesneden;
2 eetlepels gesneden munt
sap van 1 limoen;
1 tot 3 theelepels chilipoeder, naar smaak;
1/4 theelepel zeezout.
De bereiding is heel eenvoudig. Mix alle ingrediënten in een slakom en schudt het geheel goed op. Voeg smaak en geur toe met een beetje chilipoeder.
Een heerlijke biologische hoofdmaaltijd? Ontdek het in de Mexicaanse Stoofschotel.
De benodigde ingrediënten (voor 6 personen):
6 maïs tortilla’s, gesneden in stukken van 5 centimeter;
1 eetlepel olijfolie;
1 pond kalkoenvlees;
2 kopjes salsa;
450 gram kidneybonen (uitgelekt);
1/2 kop maïs (vers of bevroren en ontdooid);
1/2 gesneden rode paprika;
25-50 gram blikjes gesneden zwarte olijven;
1/2 kop gehakte groene ui;
1/2 kop gehakte verse tomaten;
2 kop magere yoghurt;
2 kopjes gesneden cheddarkaas.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd tortilla’s in stukjes van 5 centimeter met een pizzasnijder. Spray een 23 bij 33 centimeter bakschotel in met kookspray. Verdeel de tortilla stukken gelijkmatig op de bodem van de pan. Pak een grote koekenpan en voeg wat olie toe om de kalkoen te braden totdat deze bruin is. Voeg de salsa toe en zet je gaspit op een lage stand. Laat het geheel 20 minuten sudderen. Voeg al roerend de bonen toe en zet je gaspit weer wat hoger. Gebruik een kom om de maïs, gesneden rode paprika, olijven, groene uien en tomaten in te mixen. Verdeel de ingrediënten als volgt. Voeg het kalkoenvlees toe, op de tortilla’s, daarover verdeel je de yoghurt. Plaats daar de gemengde groenten bovenop en bestrooi het geheel met de cheddarkaas. Baktijd is 30 minuten. Controleer het tot het heet en bobbelig wordt. Laat het gedurende 5 minuten afkoelen alvorens het te serveren.
Dat je werkelijk iedere maaltijd met biologisch voedsel kunt bereiden bewijst ook de enorme keuze aan toetjes die je hebt. Zelf vinden we Bosbessencakejes erg lekker. Jij ook? Lees hieronder hoe je deze biologische lekkernijen zelf kunt maken.
De benodigde ingrediënten (voor ongeveer 35 cakejes):
2 kopjes bosbessen, vers of bevroren;
1 theelepel vers citroensap;
1/2 kop en 1 eetlepel suiker;
2 kopjes bloem;
2 theelepels bakpoeder;
1/2 theelepel zout;
6 eetlepels koude ongezouten boter, gesneden in kleine stukken;
1 kop magere bosbessenyoghurt;
extra suiker om bovenop de koekjes te strooien.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng de bosbessen, de citroen en de 2 eetlepels suiker met elkaar. Laat dit geheel even staan.
Voeg in een grote kom de meel, het bakpoeder, zout en resterende suiker toe en meng het met elkaar. Voeg de boter toe totdat grove kruimels ontstaan. Voeg daarna de yoghurt toe.
Meng vervolgens het bosbessenmengsel met het yoghurtmengsel. Haal hier met een lepel telkens een hoeveelheid van ongeveer 3 tot 4 centimeter uit en plaats dit op de bakplaat met een onderlinge afstand van 5 centimeter. Sprenkel er wat suiker over en laat het geheel 20 – 25 minuten bakken tot de cakejes goudbruin zijn. Goed laten afkoelen alvorens te serveren.